Kunst in Schijndel
Beeldende kunst,theater en literatuur zijn onderwerpen waarover ik graag schrijf net als over Schijndel en zijn historie.
Van mijn hand verschenen eerder een boekje over de geschiedenis van honderd jaar vrijwillige brandweer in Schijndel en artikelen over kunst en kunstenaars in Teken, het tijdschrift van de stichting Kulturele Evenementen Groepen in Schijndel.
Verder was ik direct betrokken als eindredacteur, auteur of samensteller bij publicaties als:
Het verzet in Schijndel tijdens de Duitse bezetting
De Pompstraat, het straatje van Jan Heesters maar niet alleen van hem
Schijndel vroeger en later (fotoboek)
Jan Dungen (tentoonstellingscatalogus)
Chambers (uitgebreide inleiding bij het werk van Jan van den Dungen)
Graag ook wijs ik op:
De Glazen Boerderij. Biografie van een gebouw,
een boek dat ik schreef voor architectenbureau MVRDV in Rotterdam in opdracht van de Schijndelse architect Winy Maas. Het verscheen in juni 2013, een half jaar na de opening van dit spectaculaire bouwwerk op de Markt in Schijndel.

=======================================
Schijndel is uit de kunst
Schijndel afficheert zich om méér dan één reden graag als 't skonste plekske. Meest in het oog springend is de grote collectie kunst die het dorp in de openbare ruimte aan de bezoeker toont. Het zijn inmiddels meer dan honderd werken in steen, staal en brons die men verspreid over het hele dorp aantreft en die op veel plaatsen het straatbeeld bepalen.
Twee factoren hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Schijndel waar het die belangstelling voor de kunst betreft. Op de eerste plaats is daar Gerard Scholten, burgemeester van Schijndel van 1976 tot 1998, die zijn liefde voor de kunst wist over te dragen op gemeente en gemeentebestuur. Hij heeft, eerst alleen, later in samenwerking met de gemeentelijke kunstcommissie, de basis gelegd voor het rijke kunstbezit van Schijndel. Niet alleen in de buitenruimte maar ook in het gemeentehuis valt daarvan volop te genieten.
Daarnaast kwam er, in 1980, de stichting Kulturele Evenementen Groepen Schijndel, de KEG. De stichting ontplooide activiteiten op breed cultureel terrein, zoals theater voor volwassenen en kinderen, orgelconcerten, een tijdschrift en tentoonstellingen. Juist de KEG bood jonge professionele kunstenaars een podium om zich op te presenteren. Bovendien wist de KEG op diverse momenten de goegemeente te verrassen met kunstroutes die het publiek confronteerden met eigentijdse kunstuitingen in de openbare ruimte. Het waren spraakmakende tegenhangers van de gemeentelijke beeldenroute. Schijndelaren als o.a. Jeroen Kooijmans, Hester Oerlemans en Jeanne van Heeswijk hebben zich inmiddels een internationale status verworven waarvan van ouds bekende lokale grootheden als Jan Heesters, Antoon van Domburg en Dorus van Oorschot alleen konden dromen.

Jan Heesters is in meer dan een opzicht belangrijk voor de Schijndelse kunstwereld. Bij zijn dood schonk hij zijn woonhuis aan de gemeente met de opdracht er een museum ban te maken. Het museum Jan Heestershuis organiseert al ruim tien jaar schitterende tentoonstellingen rond Heesters en Van Oorschot maar ook met werk van belangwekkende kunstenaars uit het interbellum, de periode tussen de twee Wereldoorlogen. Een bezoek aan Pompstraat 17 hoort op het programma bij iedereen die Schijndel bezoekt. Daar is ook alle informatie voorhanden inzake het gemeentelijk kunstbezit en de Schijndelse beeldenroute.
Een bijzondere rol in de wereld van de Schijndelse kunst is tenslotte ook weggelegd voor de tentoonstelling die al sinds 1981 jaarlijks wordt georganiseerd in sociaal cultureel centrum De Vink. Schijndelse amateurkunstenaars krijgen al sinds 1981 daar, tijdens Kunst in De Vink in het derde weekend van september de gelegenheid hun werk te presenteren aan een groot publiek.

www.demooischijndelkrant.nl
- www.kegschijndel.nl