Over kunst
Wat is Kunst?
Het magische moment
Als kunst inderdaad het gedroomde handvat is aan de wereld, het steunpunt waarnaar Archimedes zocht om zijn hefboom te plaatsen en de wereld een andere plek te geven tussen de sterren, dan is de maker van die kunst een god; en niet alleen maar in het diepst van zijn gedachten.
Was het die kunstenaar die in de Renaissance zijn opwachting maakte, de uomo universale? Het lijkt er in ieder geval op. Die kunstenaar staat zelfbewust in de wereld, weet pausen en wereldlijke machthebbers zijn minderen, en herschept het universum zonder zich iets aan te trekken van begrenzingen van ruimte en tijd. Hij geeft de werkelijkheid diepte en dimensie door zijn aanraking.
Pas op dat ogenblik, dat magische moment dat de kunstenaar de wereld beroert, verandert die wereld in een echte wereld en is zij niet langer een dood decor waartegen onbegrepen levens zich afspelen.
Grote woorden? Misschien, maar zoals gezegd, de kunst vermag de wereld te doen schudden op haar grondvesten. En iedere kunstenaar, op ieder moment en in ieder werk, draagt eraan bij, zorgt mede dat de wereld niet verstoft, zich verslaapt in de tijd om misschien na zoveel eeuwen wakker te worden en dan, net als Doornroosje, te ontdekken dat er niets veranderd is.
Inleiding tentoonstellingscatalogus Jan Dungen
Het antwoord op de vraag Wat is kunst? blijft problematisch. Misschien moeten we net als in de reclame van dat bekende snoepje gewoon zeggen: Kunst is alleen kunst als er kunst op staat (Rang is alleen Rang als er Rang op staat).
Of is het toch misschien beter om Kunst te definieren als "de handstand van de stamboekstier" zoals Hans Vervloet een klasgenoot van mij placht te zeggen, woorden die hij toeschreef aan Salvador Dali.
Wie het beter weet, mag het zeggen.

portret door Wim van de Voort(2014)
Wie is Gerard Buenen?
Geboren Schijndelaar (1948), Neerlandicus, afgestudeerd in de Nederlandse taal- en letterkunde aan de universiteit van Nijmegen - bijvak kunstgeschiedenis - na het behalen van het kandidaatsexamen aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Eerder eindexamen gymnasium a aan Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther.
Weer woonachtig in Schijndel sinds 1980. Van 1985 tot begin 2013 werkzaam bij het Schijndels Weekblad; aanvankelijk als freelancer, vanaf 1992 als fulltime redacteur. Vanaf november 2013 schreef ik in De MooiSchijndelKrant artikelen over kunst en cultuur.Medio juli2016 ben ikgestopt bij deze krant.
Gaat nu verder op zijn eigen site www.Voorletters.nl
Ik schrijf niet alleen maar fotografeer eveneens. Was mede-oprichter en bestuurslid van de Schijndelse heemkundevereniging en ben lid daarnaast lid van de kunstcommissie van de gemeente Schijndel. Verder betrokken bij de stichting Kulturele Evenementen Groepen Schijndel (KEG) en de jaarlijkse tentoonstelling voor Schijndelse amateur-kunstenaars 'Kunst in De Vink'
Inleiding
Het mag eigenlijk wel een klein wonder genoemd worden dat ik nog kan schrijven over wat er in en na 2015 zoal te beleven viel in Schijndel op het gebied van de beeldende kunst. Een herseninfarct in de nacht van 24 op 25 januari 2015, net voor de opening van de expositie met werk van Anton Kruysen in het museum Jan Heestershuis, had zomaar het einde kunnen betekenen van mijn activiteiten.
Gelukkig kon ik de tentoonstelling nog zien toen ik uit het ziekenhuis was ontslagen (zie elders op deze site).Op de site vindt men beschouwingen en recensies en foto's met betrekking tot tentoonstellingen die in Schijndel te zien zijn of waren.
Veel ervan stond eerder te lezen in het Schijndels Weekblad en DeMooiSchijndelKrant
Schijndel en zijn kunst
(in aanloop naar de fusie tot Meierijstad)
Gemeentehuis en kunstcollectie, een paar apart
Ofschoon ik er voorstander van ben om het huidige gemeentehuis te behouden - ik vind het persoonlijk een mooi gebouw - zie ik helaas weinig mogelijkheden om er een reële toekomst voor te verzinnen. De 'oudbouw' zou als een, zij het wat onpraktische, tentoonstellingsruimte gebruikt kunnen worden al ondergraaf je daarmee de mogelijkheden voor 't Spectrum, zo vrees ik.
Een budgethotel zou wellicht ook een mogelijkheid zijn. Ateliers in het nieuwe gedeelte en de kelder daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Ontwerpers in de nieuwbouw of starters in de it-sfeer dat lijkt me wel wat.
Een toekomst als Rosa Spierhuis voor oudere kunstliefhebbers en kunstenmakers lijkt me overigens ook een mooie eindfase voor het gemeentehuis, bij wijze van spreken een ideale sterfhuisconstructie voor het gemeentehuis.
Compleet out-of-the box denkend, zie ik het gemeentehuis als de ideale plek voor een Kleine Club zoals heer van stand Olivier B. Bommel die frequenteert. Van de raadzaal is op simpele wijze een sfeervolle biljartkamer annex bibliotheek te maken. De kamers van burgemeester en wethouders zijn inspirerende plekken voor politici en anderen die zich in alle rust willen beraden op de toekomst van Meierijstad.
Nieuwbouw
Wellicht echter is het beter om het pand te slopen en een nieuwe wand te creëren voor het marktplein.
Het plan Zebrastraat in het Belgische Gent zou daarbij als lichtend en inspirerend voorbeeld kunnen dienen. Het zou bovendien perfect aansluiten bij de Glazen Boerderij. Genoemd project heeft wonen en kunst op fantastische en harmonieuze wijze samengebracht. Het zou Schijndel en het Schijndelse centrum echt de moeite waard maken en er een geweldige impuls aan geven. Bovendien zou dat een project zijn dat zichzelf in ieder geval deels kan financieren.
Spectrum
Als expositieruimte is 't Spectrum veel aantrekkelijker dan het huidige gemeentehuis
Hoe minder dit cultureel centrum te doen krijgt, hoe lastiger het daar wordt. De eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat de condities die daar voorhanden zijn voor bijvoorbeeld KEG en Heemkring, vele malen beter zijn dan dat ze in het gemeentehuis ooit kunnen zijn. De uitbreiding met een kleine theaterzaal zou 't Spectrum en Schijndel zeer ten goede komen. Vreemd trouwens dat er blijkbaar weer een onderzoek gedaan moet worden naar een podiumaccommodatie terwijl zo'n onderzoek – van hetzelfde bureau nota bene - al jaren in de kast ligt. Het lijkt erop dat Schijndel geld teveel heeft maar om dat op deze wijze over de balk te smijten gaat toch wel erg ver. Dat kan beter.
Stichting
Om het Schijndelse kunstbezit voor nu en straks veilig te stellen, goed te kunnen beheren en bovendien toegankelijk te maken voor het publiek, zie ik vooral iets in het idee om binnen- en buitenkunst onder te brengen bij een stichting die onder het beheer van het museum
Jan Heestershuis valt. De gemeente dient daartoe vast te laten leggen dat Meierijstad tot in lengte van jaren de faciliteiten en geld daarvoor zal garanderen. Ook moet er een structurele voorziening komen voor aankopen en onderhoud waarbij het huidige Schijndelse model als voorbeeld kan dienen. De fusiepartners horen daarin bij te dragen naar rato van het aantal inwoners.
Uitbreiding museum
Bovendien ga ik mee in het idee om alles inzake kunst te concentreren in en rond het Heestershuis.
De politiek dient daartoe nu haar nek uit te steken en, bij wijze van spreken komende raadsvergadering al gelden vrij te maken voor nieuwbouw/uitbreiding rond het museum. Heel snel dus zodat het nieuwe gemeentemuseum van Meijerijstad geopend kan worden als de nieuwe gemeente vorm begint te krijgen.
De garage en andere gebouwtjes kunnen verdwijnen om zo plaats te maken voor nieuwbouw – zonder daarbij de hele tuin op te offeren – die aansluit bij het huidige glazen paviljoen. Op inventieve wijze kan daarbij ook voorzien worden in een groot nieuw depot waar tevens ruimte is voor wat Rooi en Veghel kunnen bijdragen aan het kunstbezit van Meierijstad.
Politiek moet nu handelen
Schijndel is binnen de fusieplannen aangewezen als centrum voor de kunst. Laat men daar nu dan ook naar handelen. Het is nu aan de politiek de daad bij het woord te voegen en gelden te oormerken voor de realisatie van die taak.
Het zou een bindende voorwaarde dienen te zijn om te kunnen instemmen bij de finale besluitvorming rond die fusie. Te lang heeft men zich immers niet uitgelaten over wat kunst betekent voor een gemeenschap. Helaas heeft nog geen enkele politicus betoogd dat kunst niet alleen de kers is op de taart van de beschaving maar dat kunst een wezenlijk onderdeel vormt van het beslag waarvan die taart gemaakt is.
Kunst is kortom geen luxe maar een noodzaak.
www.buenen.tk
www.schijndel.nl