Schijndelse beeldenroute is icoon rijker
Windvanger markeert entree Hulzebraak

Kunstenaar Michiel van Overbeek en burgemeester Jetty Eugster bij de 'onthulling' van de Windvanger
Tijd en beweging spelen een belangrijke rol in het oeuvre van Michiel van Overbeek. Dat is ook het geval bij de Windvanger, het beeld dat zaterdag 28 mei 2016 werd 'onthuld' in de waterpartij nabij de entree van de Hulzebraak.
Het heeft jaren geduurd heeft voordat het kunstwerk de plaats kreeg waarvoor het al in 2011 ontworpen was. Dat het zo lang duurde voordat het gerealiseerd kon worden, had alles te maken met de problemen in de bouw en de daardoor voortdurend veranderende plannen voor de laatste fase van de wijk Hulzebraak.

Burgemeester Jetty Eugster toonde zich dan ook duidelijk blij met het feit dat de Windvanger er nu eindelijk stond en had lovende woorden voor de kunstenaar die deze met zichtbaar genoegen in ontvangst nam.
“Als kunstenaar ben ik geïnteresseerd in de ervaring van tijd en dus beweging. Zonder beweging bestaat er geen tijd. Ik denk dat beweging een wezenlijk onderdeel kan zijn van een kunstwerk, een beweging versterkt de expressie. Vrijwel alles wat ik maak beweegt. In mijn ontwerp van de Windvanger voor de gemeente Schijndel hebben de locatie, tijd, beweging en verandering een belangrijke rol gespeeld.”, aldus Michiel van Overbeek. Alsof de Windvanger het allemaal gehoord had, kwam die lichtjes in beweging.
De Windvanger is een gestileerde boom met een stam van Cortenstaal en een kroon van gebogen latten van accoya-hout. Deze 'takken' zijn voorzien metalen schubben die de wind vangen, waardoor de kroon gaat draaien. De beweging levert de energie waarmee de boom 's avonds wordt verlicht.

foto Toon Boselie
Met de boom is de Schijndelse kunstroute een icoon rijker. De Windvanger zorgt ervoor dat straks, bij de komst van Meierijstad en het verdwijnen van de gemeente Schijndel, de herinnering aan de boom in het huidige gemeentewapen behouden blijft. Daarmee lijkt ook de naam Scinle (=Schorsbos) verzekerd van een plekje in het collectieve geheugen.
Expositie
Wie nader kennis wilde maken met het werk en gedachtegoed van Michiel van Overbeek, kon terecht bij de expositie die tot en met 30 juli te zienwas in en bij de KEG-ruimte in 't Spectrum. Daar waren, naast een installatie, diverse video's te zien van projecten die door van Overbeek zijn gerealiseerd.
Deze tentoonstelling werd28 mei na de 'onthulling' bij de Hulzebraak, geopend met een optreden van de Houten Vrienden, drie houten hoofdloze robots die een aarzelend dansje maakten op elektronische klanken van Johnny Mist.

De drie Houten Vrienden 'swingen' op de muziek van Johnny Wist